Diana Gabaldon Kačji pastir v jantarju 1. del Kiroja - spletna knjigarna


E-NOVICE

Vpišite vaš epoštni naslov:
Naročite se na epoštne novičke in bodite redno obveščeni o vseh novostih, akcijah in popustih.
Knjige v tej kategoriji:
Nahajate se v kategoriji: / Kiroja / Zgodovinski romani
Diana Gabaldon Kačji pastir v jantarju 1. del

Diana Gabaldon Kačji pastir v jantarju 1. del
Večja slika Večja slika
Trda vezava
je razprodana


 

Prevod dela: Dragonfly in Amber     (prevedla: Barbara Golubovac)

Leto izdaje: 2012


Claire Randall je dvajset let hranila svojo skrivnost. Toda zdaj se je skupaj s hčerko vrnila na megleno Škotsko višavje. Claire namerava tu razkriti resnico, ki je tako osupljiva kot dogodki, s katerimi se je vse začelo. Povedati želi resnico o starodavnem krogu stoječih kamnov, resnico o ljubezni, ki se ne zmeni za čas, in resnico o Jamesu Fraserju, škotskem bojevniku, čigar strast je nekoč tako pritegnila mlado Claire, da se je odpovedala varnosti svojega časa in se odločila ostati v nevarnosti njegovega.

Zdaj bo zapuščina krvi in poželenja postavila pred preizkušnjo njeno rdečelaso hčer Brianno, ko se bo Clairino neverjetno potovanje, na katerem bo spoznavala samo sebe, nadaljevalo na pariškem dvoru, polnem spletk, kjer najde svoje mesto tudi Charles Stuart; tu bo skušala preprečiti vstajo na Višavju. Pri vsem tem pa se bo z zadnjimi močmi borila, da bi rešila svojega še nerojenega otroka in moškega, ki ga ljubi.


Pogled v knjigo:

Roger Wakefield je stal sredi sobe in se počutil utesnjenega. Občutek se mu je zdel dokaj upravičen, saj je bil utesnjen – obdan z mizami, obloženimi s starinami in spominki, z masivnim pohištvom v viktorijanskem slogu, ozaljšanim z okrasnimi prtički, preoblečenim v pliš ali prekritim s pisanimi pletenimi pregrinjali, z majhnimi preprogami na zloščenih tleh, ki so premeteno čakale, da zdrsnejo izpod nič hudega slutečih nog. Obkrožalo ga je dvanajst sob, napolnjenih s pohištvom, oblekami in dokumenti. In knjigami – ljubi bog, koliko knjig!
Kabinet, v katerem je pravkar stal, so s treh strani obda- jale knjižne police, ki so bile natlačene do zadnjega centimetra. Kriminalke v mehki vezavi so bile zložene v neurejene pisane skladovnice pred knjigami, vezanimi v goveje usnje, zloženimi tesno ob izbrane knjige iz knjižnega kluba, starodavne zvezke, prisvojene iz zasebnih knjižnic, in na tisoče brošur, letakov ter ročno vezanih rokopisov.
Podobno stanje je vladalo tudi v preostalih prostorih. Knjige in dokumenti so bili naloženi na vsaki vodoravni površini, pa tudi vsaka omara je pokala po šivih. Njegov pokojni oče, ki ga je posvojil, je živel dolgo in polno življenje, dobrih deset let dlje od svetopisemsko odmerjenih sedemdeset let. Častiti Reginald Wakefield ni v svojih več kot osemdesetih letih ničesar vrgel stran.
Roger je potlačil močno željo, ki mu je narekovala, naj zbeži skozi vhodna vrata, skoči v svoj mini morris in oddrvi nazaj v Oxford ter prepusti župnišče in vse, kar je v njem, na milost in nemilost vremenu in vandalom. Pomiri se, si je dopovedoval in globoko dihal. Lahko se spopadeš s tem. Knjige so najlažji del – treba jih je samo razvrstiti in poklicati koga, da jih odpelje. Seveda pod pogojem, da ima tovornjak, velik kot železniški vagon. Toda to je izvedljivo. Oblačila – nič lažjega. Podaril jih bo dobrodelni organizaciji Oxfam.
Sicer ni vedel, kaj bodo pri Oxfamu počeli s kopico čr- nih seržastih oblek s telovniki, ki so bile sešite okoli leta 1948, toda morda revni niso tako zelo izbirčni. Lažje je zadihal. Vzel si je mesec dopusta na oddelku za zgodovino na univerzi v Oxfordu, da bi uredil vikarjeve zadeve. Morda pa bo to le dovolj časa. Čeprav se mu je v malodušnejših trenutkih zdelo, da bo za to nalogo porabil več let.
Stopil je k eni od miz in vzel v roke majhno porcelanasto skledo. V njej so bili majhni kovinski pravokotniki – svinčene značke, ki so jih v osemnajstem stoletju v župnijah izdajali beračem in so veljale kot dovolilnica za beračenje. Ob svetilki je stala zbirka lončenih steklenic, zraven pa tobačnica za njuhanec iz ovnovega roga s srebrnim robom.
Omahljivo se je spraševal, ali naj jih podari muzeju. Hiša je bila polna jakobitskih predmetov. Videlo se je, da je bil vikar ljubiteljski zgodovinar in da je bilo njegovo najljubše lovišče osemnajsto stoletje.
S prsti je samodejno drsel po površini tobačnice in sledil črnim vdolbinam napisov – imen in datumov diakonov in zakladnikov ceha krojačev iz Canongatea v Edinburghu, 1726. Morda bi moral ohraniti nekaj vikarjevih bolj izbranih pridobitev ... Potem pa se je odmaknil in odločno zmajal z glavo. »Pot do norosti je tlakovana z brezdeljem,« si je rekel na glas. Ali vsaj pot do podganje zalege. Če bo začel shranjevati predmete, bo na koncu vse obdržal in živel v tej gromozanski hiši, obdan s kupi krame. »Pa še pogovarjal se boš sam s sabo,« je zamrmral.
Misel na kup krame ga je spomnila na garažo in ramena so se mu malo povesila. Vikar, ki je bil pravzaprav Rogerjev prastric, ga je posvojil pri petih letih, ko sta bila njegova starša ubita v drugi svetovni vojni – mama v bombnem napadu, oče pa v temnih vodah Rokavskega preliva. Vikar je pod vplivom svojega običajnega ohranitvenega nagona obdržal vso lastnino Rogerjevih staršev in jo shranil v škatlah in zabojih v garaži. Roger je z vso gotovostjo vedel, da v zadnjih dvajsetih letih ni nihče odprl teh zabojev.
Prav svetopisemsko je vzdihnil ob misli, da ga čaka br- skanje po predmetih, ki so ostali za njegovimi starši. »Ljubi bog,« je glasno zastokal. »Samo tega ne!«
Te besede niso bile mišljene kot molitev, toda zvonec se je oglasil, kot bi odgovoril nanje, in Roger se je od presenečenja skoraj ugriznil v jezik.
Vrata župnišča so se v vlažnem vremenu rada zatikala, kar je pomenilo, da jih je bilo večino časa težko odpreti. Roger jih je osvobodil s predirljivim škripanjem in na pragu zagledal žensko.
»Vam lahko pomagam?«
Bila je srednje visoka in zelo lepa. Dobil je vtis, kot da nežne kosti prekriva belo platno, krasili pa so jo rjavi kodri, speti v napol razpuščeno figo. Vanj so zrle kar se da nenavadne svetle oči v barvi dobro staranega šerija.
Oči so hitro potovale od njegovih športnih copat števil- ka petinštirideset do obraza, ki je bil dobrih trideset centimetrov nad njenim. Široko se je nasmehnila. »Res nerada začenjam pogovor s tako frazo,« je rekla, »toda, ljubi bog, kako si zrasel, Rogerček!«
Roger je začutil, da je zardel. Ženska se je zasmejala in mu ponudila roko. »Saj si Roger, kajne? Jaz sem Claire Randall. Bila sem stara vikarjeva prijateljica. Toda tebe sem nazadnje videla, ko si bil star pet let.«
»Pravite, da ste bili očetova prijateljica? Potem že ve- ste ...«
Nasmeh je izginil in na njegovem mestu se je pojavil iz- raz obžalovanja.
»Ja, grozno žal mi je bilo, ko sem slišala. Zaradi srca, kajne?«
»Hm, ja. Povsem iznenada. Ravnokar sem prispel iz Oxforda, da bi uredil ... vse to.« Nejasno je zamahnil z roko, kot bi želel pokazati na vikarjevo smrt, hišo za sabo in vse, kar je bilo v njej.
»Kolikor se spomnim knjižnice vašega očeta, bo ta vaš drobni opravek trajal do naslednjega božiča,« je pripo- mnila Claire.
»V tem primeru bi bilo morda bolje, če vas ne bi moti- li,« je zaslišal nežen glas z ameriškim naglasom.
»Joj, čisto sem pozabila,« je rekla Claire in se napol obrnila k dekletu, ki je stalo zunaj njegovega vidnega polja na vogalu verande. »Roger Wakefield – moja hči Brianna.«
Brianna Randall je stopila proti njemu s sramežljivim nasmeškom. Roger je za trenutek obstrmel, potem pa se je spomnil olike. Stopil je korak nazaj in na široko odprl vrata – ter se vprašal, kdaj si je nazadnje preoblekel srajco.
»Sploh ne, sploh ne!« je iskreno odgovoril. »Ravnokar sem si nameraval vzeti odmor. Kar pridita naprej.«
Ženski je skozi vežo odpeljal v vikarjevo delovno sobo in opazil, da hči ni bila le privlačno, ampak tudi najvišje dekle, kar jih je srečal. Vsaj meter osemdeset, je pomislil, ko je videl, da je njena glava poravnana z vrhom stojala za oblačila, mimo katerega je šla v veži. Nezavedno se je vzravnal, ko jima je sledil, tako da je kazal svojih meter devetdeset. V zadnjem trenutku se je sklonil, da ni z glavo treščil v okvir vrat, ki so vodila v delovno sobo, ko je ženskama sledil v prostor.
»Že prej sem nameravala priti,« je rekla Claire in se namestila v ogromen naslanjač. Na četrti steni v vikarjevi delovni sobi so se od vrha do tal odpirala okna, skozi katera je lila močna svetloba, ki se je odbijala od biserne sponke v njenih svetlo rjavih laseh. Kodri so se začeli izmikati iz ujetništva, in medtem ko je govorila, si je enega odsotno popravila za uho.
»Pravzaprav sem že lani uredila vse za pot, toda potem sem imela nujen primer v bolnišnici – zdravnica sem,« je pojasnila, pri čemer so se ji usta rahlo ukrivila v nasmešek ob pogledu na Rogerja, ki ni zmogel prikriti presenečenja. »Zelo mi je žal, ker nama ni uspelo. Zelo rada bi še enkrat videla tvojega očeta.«
Rogerju se je zdelo nenavadno, da sta prišli zdaj, ko sta vedeli, da je častiti mrtev, toda zdelo se mu je nevljudno, da bi jo povprašal o tem. Namesto tega je pogovor nadaljeval v drugo smer. »Uživata v ogledovanju znamenitosti?«
»Ja, pripeljali sva se iz Londona,« je odgovorila Claire. Nasmehnila se je hčerki. »Hotela sem, da Bree vidi deželo. Ko jo slišiš govoriti, ne bi niti pomislil, da je prav toliko Angležinja, kot sem sama, čeprav ni nikoli živela tukaj.«
»Res?« je Roger pogledal proti Brianni. Pomislil je, da resnično nima angleškega videza. Bila je visoka, imela je goste rdeče lase, ki so ji prosto padali na ramena, obraz z izrazitimi ličnicami in spodnjo čeljustjo ter dolgim in ravnim nosom – no, morda čisto malo predolgim.
»Rodila sem se v Ameriki,« je pojasnila Brianna, »toda mami in ati sta – bila – Angleža.«
»Bila?«
»Moj mož je umrl pred dvema letoma,« je pojasnila Claire. »Mislim, da si ga poznal – Frank Randall.«
»Frank Randall! Seveda!« se je Roger udaril po čelu in začutil, kako mu gorijo lica ob Brianninem hihitanju. »Imeli me boste za popolnega bedaka, toda šele zdaj sem ugotovil, kdo ste.«
Ime mu je povedalo veliko. Frank Randall je bil ugleden zgodovinar in vikarjev dober prijatelj – leta in leta sta si izmenjevala koščke skrivnostnih jakobitskih predmetov, čeprav je minilo vsaj deset let, odkar je Frank nazadnje obiskal župnišče.
»Torej si bosta ogledali zgodovinske kraje v okolici In- vernessa?« je na slepo vprašal Roger. »Sta že bili v Cullodenu?«
»Ne še,« je odgovorila Brianna. »Nameravali sva iti proti koncu tedna.« Njen nasmeh je bil zgolj vljuden.
»Za to popoldne sva rezervirali izlet k Loch Nessu,« je pojasnila Claire. »Jutri pa se bova morda odpeljali v Fort William ali pa se potikali po Invernessu. Mesto se je močno razvilo, odkar sem bila nazadnje tu.«
»Kdaj je bilo to?« Roger se je spraševal, ali ne bi bilo primerno, da se jima ponudi za turističnega vodnika. Sicer ni imel časa za to, toda Randallova sta bila vikarjeva dobra prijatelja. Poleg tega pa se mu je izlet z avtom v Fort William z dvema privlačnima ženskama zdel veliko prijetnejši kot pa praznjenje garaže, ki je bilo naslednje na njegovem seznamu.
»Oh, pred več kot dvajsetimi leti. Veliko časa je preteklo od takrat.« Roger je v Clairinem glasu zaznal nenavaden prizvok, zaradi česar je pogledal proti njej, toda njegov pogled je prestregla z nasmehom.
»No,« je tvegal, »če lahko karkoli storim za vaju med vajinim obiskom na Višavju ...«
Claire se je še vedno smehljala, čeprav se ji je izraz na obrazu malce spremenil. Skoraj bi pomislil, da je čakala na primerno priložnost. Pogledala je Brianno, nato pa spet Rogerja.
»Ko si že omenil,« je odvrnila s širokim nasmehom. »Joj, mami!« je odvrnila Brianna in se vzravnala.KIROJA D.O.O. Visoko 31 b SI-1292 IG 

ID za DDV: SI87593351

Odgovorna oseba: Rok Kukovič

 E-naslov: info@kiroja.si

                  kiroja.irma@gmail.com, rok.kiroja@gmail.com

 Kontakt: 031 397 367

Dostopnost informacij (povzetek zakonodaje) 

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije: 
a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra)
b) kontaktne naslove, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon) 
c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev
d) dostopnost izdelkov (vsak izdelek, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku, v kolikor ni tako, ponudnik kupca obvesti) 
e) pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave) 
f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza 
g) način plačila in dostave 
h) časovno veljavnost ponudbe 
i) rok, v katerem je še možno odstopiti od naročila in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo izdelka 
j) pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci  
Načini plačila 
V spletni trgovini www.kiroja.si ponudnik omogoča naslednje načine plačila: 

- po predračunu (plačilo na poslovni TRR odprt pri banki NLB SI56 0201 0026 0538 668

- z gotovino ali bančno (kreditno) kartico (GLS - po povzetju) 

Kupec izbere želeno knjigo in jo s klikom na košarico z napisom NAKUP sprosti v košarico, ki omogoča tudi kasnejšo odstranitev knjige, dodajanje ali spremembo količine izbranih knjig. Navodila za nakup so objavljena na spletni strani www.kiroja.si v rubriki košarica.

Takoj po oddanem naročilu boste na svoj e-naslov (ki ga boste navedli v obrazcu za registracijo) prejeli informativni izpis vašega naročila. Ponudnik v obljubljenem roku blago zapakira ter odpošlje. 
Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga 
Pri naročilih, sklenjenih na daljavo, ima kupec pravico odstopiti od naročila v15-ih dneh od oddanega naročila, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. O nameravanem vračilu mora kupec pisno obvestiti ponudnika, najkasneje v 15-ih dneh od prejetja knjig, in sicer na kontaktni e-naslov kiroja.irma@gmail.com, knjige pa vrniti v nadaljnjih 15-ih dneh. Strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od naročila, je neposreden strošek vračila blaga (poštnina).

Ker je kupec knjige že prejel pa vendar od naročila odstopi, mora knjige nepoškodovane in v nespremenjeni količini odposlati pošiljatelju po pogojih navedenih v prejšnjem odstavku, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Ponudnik vrne kupcu kupnino najpozneje v roku 15 dni od prejetja vrnjenih in nepoškodovanih knjig.
V primeru vidne poškodbe embalaže mora biti reklamacija kupca ponudniku ali dostavni službi podana ob prejemu blaga. Kupec takega blaga ni dolžan sprejeti in lahko pošiljko z reklamacijskim zapisnikom zavrne. V primeru, da je paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina, kaže znake odprtja, ali so knjige v paketu poškodovane, kupec pa je tak paket vseeno prevzel, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije, GLS-u ali pri prodajalcu. Če sumite, da je poškodba nastala med dostavo izdelka in jo je povzročila prevozna služba, to storite tako, da paket odnesete na najbližjo pošto ali GLS dostavo v enakem stanju, kot ste ga prejeli (ne da bi karkoli dodali ali odstranili) ter izpolnite reklamacijski zapisnik, nato za dokončno ureditev zadeve poskrbi ponudnik. Skupaj z GLS-om ali Pošto Slovenije bomo poskrbeli, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času. Kupcu priporočamo, da paket pred prevzemom pregleda in preveri vsebino v navzočnosti dostavljavca. Ponudnik ni dolžan sprejeti pošiljk, ki so poslane z odkupnino ali pošiljk, ki ne ustrezajo ponudnikovim splošnim pogojem poslovanja. 
Reklamacije 
Kupec lahko blago reklamira, če blago nima lastnosti, ki jih je prodajalec izrecno obljubil, če je prodajalec poslal napačne knjige, v napačni količini, ali če kako drugače odstopajo od kupčevega naročila. Kupec lahko blago reklamira v 8 dneh od nakupa in zahteva takojšnjo zamenjavo za naročen, brezhiben artikel ali pa v zakonsko določenem roku in pod pogoji za uveljavljanje reklamacije iz naslova stvarne napake. V primeru reklamacije, lahko kupec, v skladu z zakonskimi omejitvami, zahteva zamenjavo artikla, njegovo popravilo ali vračilo kupnine. V slednjem primeru si prodajalec pridržuje pravico, da za čas, ko je kupec blago uporabljal, obračuna najemnino po veljavnem ceniku, vendar največ v znesku za kolikor se je v času uporabe in zaradi uporabe, artiklu zmanjšala tržna vrednost. Kupec lahko blago v reklamacijo vrne tako, da ga prinese osebno ali pa ga na stroške in po vnaprejšnjem dogovoru s ponudnikom vrne po pošti. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo, če se tega s kupcem nismo izrecno dogovorili! 
Dostava 
Ponudnik mora blago oziroma storitev dostaviti v obljubljenem času. Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je GLS Slovenija, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito. 
Varnost in pravica do zasebnosti
Skrbno varujemo vaše podatke pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom ali razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem. Podatki so shranjeni v strežnikih, zaščiteni z geslom in z omejenim dostopom. Spletna trgovina www.kiroja.si dobro skrbi za varnost vaših osebnih podatkov in spoštuje vašo izbiro za njihovo nameravano rabo. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani tretji osebi.

Komunikacija

S kupcem sme ponudnik stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje. 
Reklamna elektronska sporočila morajo vsebovati naslednje sestavine: 
- jasno in nedvoumno morajo biti označena kot reklamna sporočila
- pošiljatelj mora biti jasno razviden 
- različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, morajo biti označene kot takšne. Prav tako morajo biti jasno določeni pogoji udeležbe v njih. 
- željo kupca, da ne prejemajo reklamnih sporočil, je potrebno spoštovati 
Odveza odgovornosti 
Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, njihova razpoložljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudniku ne uspe pravočasno popraviti podatkov na spletni strani. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil preklic naročila ali zamenjavo naročenega artikla. Vse fotografije izdelkov so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelka. 
Pritožbe in spori 
- Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. 
- Ponudnik je dolžan vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Postopek za oddajo pritožb je na voljo na spletnih straneh, enostaven za uporabo in zaupen. 
- Ponudnik je dolžan v petih delovnih dneh potrditi, da je prejel pritožbo, sporočiti kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščati o poteku postopka. 
- Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost kupčevega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da kupec ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. 
Pravno obvestilo 
Spletna trgovina www.kiroja.si in vsi podatki, slike in grafika prikazani na spletni strani so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in jih ni dovoljeno reproducirati  ali uporabljati, brez predhodnega pisnega dovoljenja.

Cene 

Vse cene v spletni trgovini podjetja KIROJA d.o.o. so navedene v EUR in vključujejo davek na dodano vrednost (DDV). Veljajo tiste cene, ki so objavljene v trenutku oddaje naročila. Naročilo kupca je v elektronski obliki shranjeno na strežniku ponudnika (info@kiroja.si). 
V primeru, da bi se cena izdelka tekom obdelave naročila spremenila, bo ponudnik kupca o tem predhodno obvestil. V kolikor se kupec z novo ceno ne bo strinjal, lahko zavrne naročilo in o tem pravočasno obvesti ponudnika na                naslov: kiroja.irma@gmail.com
Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine www.kiroja.si

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), s priporočili GZS. Svetujemo vam, da pred uporabo strani spletne trgovine pazljivo preberete pogoje poslovanja. Podjetje KIROJA d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletni strani www.kiroja.si 
Kiroja.si je spletna trgovina, ki jo upravlja podjetje KIROJA d.o.o. - v nadaljevanju ponudnik. Ob registraciji, vsak uporabnik spletne trgovine www.kiroja.si postane hkrati tudi član oziroma kupec. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo tudi pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

 

 

 

 www.kiroja.si - vse pravice pridržane. Izdelava in gostovanje spletnih strani www.strani.com